Ošetřovné – OČR 2024: Výpočet ošetřovného, podmínky a změny od ledna 2024

Na ošetřovné (OČR) mohou mít nárok jenom zaměstnanci. Klasické „krátkodobé“ ošetřovné je jenom na 9 dní (16 dní u samoživitelek). Případně může být nárok i na dlouhodobé ošetřovné (až 90 dní). Na paragraf na dítě může být nárok u nemocného nebo i u zdravého dítěte do 10 roků (nebo i u starších dětí, nebo i na manželka/manželku a další členy rodiny/členy společné domácnosti).
Na ošetřovné (OČR) mohou mít nárok jenom zaměstnanci. Klasické „krátkodobé“ ošetřovné je jenom na 9 dní (16 dní u samoživitelek). Případně může být nárok i na dlouhodobé ošetřovné (až 90 dní). Na paragraf na dítě může být nárok u nemocného nebo i u zdravého dítěte do 10 roků (nebo i u starších dětí, nebo i na manželka/manželku a další členy rodiny/členy společné domácnosti).

Když vám onemocní dítě, nebo pokud se potřebujete postarat o jiného nemocného člena rodiny, pak můžete mít nárok na dávku – ošetřovné. Na krátkodobé OČR, je nárok jenom 9 dní (16 dní u samoživitelek).

Od 1. 1. 2024, se zvyšují redukční hranice pro výpočet OČR – pro některé zaměstnance to bude znamenat zvýšení ošetřovného (změna se týká výpočtu všech nemocenských dávek, včetně například i náhrady mzdy za nemoc, otcovské, nebo mateřské)

Na OČR mají ale nárok jenom zaměstnanci. Podnikatelé (OSVČ) nebo dohodáři (DPP a DPČ), podle aktuálních podmínek na ošetřovné nemají nárok. To se ale změní – ale až od 1. 1. 2025.

V následující kalkulačce si můžete spočítat, kolik je ošetřovné v roce 2024. A dozvíte se také, jaké jsou podmínky pro nárok na OČR.

Kalkulačka OČR: Výpočet ošetřovného od ledna 2024

Na OČR mají nárok jenom zaměstnanci. Pro výpočet ošetřovného, se používá vyměřovací základ (stejný jako pro výpočet nemocenské nebo pro výpočet mateřské). Ve zjednodušené podobě, se dá ošetřovné vypočítat i na základě průměrné hrubé mzdy (za posledních 12 měsíců).

Ošetřovné je 60% z redukovaného vyměřovacího základu (od 1. 1. 2024 se zvyšují redukční hranice). Ošetřovné se vyplácí za kalendářní dny – včetně víkendu (sobota, neděle) nebo i za státní svátek. Maximálně ale 9 dní (16 dní u samoživitelek).

Kalkulačka ošetřovné 2024
Počet kalendářních dnů ošetřování: *

(*) Zadejte počet kalendářních dní, během kterých jste se starali o dítě nebo jiného člena rodiny. Maximum je 9 dní (u samoživitelů až 16 dní).
Hrubá mzda **

(**) Zadejte průměrnou hrubou mzdu v posledním zaměstnání (např. průměrná hrubá mzda za posledních 12 měsíců)
Výpočet

Kdo má nárok na ošetřovné (OČR) v roce 2024

Základní podmínky pro nárok na ošetřovné během OČR se nemění. Nárok mají pouze zaměstnanci, po dobu zaměstnání.

Na ošetřovné může být nárok ihned po nástupu do nového zaměstnání (stejně jako i na nemocenskou během neschopenky). Na OČR je tedy nárok i ve zkušební době.

Po skončení zaměstnání, už ale na ošetřovné nárok není. Pokud OČR začalo ještě během pracovního poměru, pak může „doběhnout“. Není už ale nárok na další OČR.

Nárok na ošetřovné u živnostníků (OSVČ) nebo u dohodářů (DPP, DPČ) v roce 2024

Podle aktuálních podmínek, není na OČR nárok u podnikatelů (OSVČ). A to ani v případě, že si platí nemocenské pojištění (a mají tedy nárok na nemocenské dávky během neschopenky).

Na ošetřovné nemají nárok ani zaměstnanci, kteří pracují „jenom“ na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ).

To by se mělo změnit – ale až od začátku roku 2025. Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní připravuje novelu zákona o nemocenském pojištění. Ta zahrnuje více změn (většina se týká elektronického vyřizování žádostí o nemocenské dávky).

Jednou z novinek ale bude nárok na ošetřovné i pro OSVČ nebo pro dohodáře. Tato změna zákona by ale měla začít platit až od 1. 1. 2025.

Ošetřovné na dítě – kdy je nárok na paragraf na dítě?

Na paragraf na dítě (OČR), může být nárok jak u nemocného dítěte, tak případně i u zdravého dítěte (do 10 roků), pokud je zavřená škola nebo školka, nebo i z dalších důvodů:

  • Zdravé dítě do 10 roků = na ošetřovné je nárok, i když je dítě zdravé (zavřená škola, školka, nějaké havárie, epidemie, karanténa)
  • Nemocné dítě do 10 roků = nárok na ošetřovné je u nemocných dětí do 10 roků (v podstatě „automaticky“)
  • Nemocné starší dítě od 10 roků = nárok na ošetřovné je jenom u nemocných dětí nad 10 roků, pokud jejich zdravotní stav vyžaduje ošetřování jinou osobou (rozhoduje lékař; u „banálních“ nemocí nemusí být u starších dětí nárok na paragraf)

Ošetřovné na manžela, manželku nebo jiného člena rodiny

Na OČR je nárok i u nemocné manželky nebo manžela, nebo i u dalších členů rodiny (nebo u dalších osob ve společné domácnosti):

  • OČR u členů rodiny = pokud se jedná o příbuzné v přímé linii, pak není podmínkou stejné bydliště
  • OČR u dalších osob v domácnosti = podmínkou je společná domácnost (ošetřovaná a ošetřující osoba musí mít stejné bydliště)

Na ošetřovné tedy může mít nárok i babička na vnuka/vnučku, i když každý bydlí někde jinde. Podmínky jsou stejné – babička může mít nárok na ošetřovné, pokud je stále zaměstnaná a splňuje tak všechny potřebné podmínky pro nárok na OČR.

Nárok na ošetřovné během mateřské nebo rodičovské dovolené

Během mateřské nebo rodičovské dovolené, obvykle není nárok na OČR. Jednak platí omezení, že na dítě, na které je vyplácen rodičovský příspěvek (rodičovská) nebo peněžitá pomoc v mateřství (mateřská), nemůže být čerpáno ošetřovné.

A dále je zde i omezení v tom, že maminky na mateřské nebo rodičovské dovolené, nemají nárok na nemocenské dávky (nemocenská, ošetřovné, apod.).

Existují ale výjimky. Může to být situace, kdy je manželka hospitalizovaná v nemocnici nebo v porodnici, a o dítě se nemá kdo postarat. V takovém případě, může mít manžel (nebo třeba babička), nárok na ošetřovné (i když je na dítě čerpán rodičovský příspěvek/mateřská).

Dlouhodobé ošetřovné – nárok až 90 kalendářních dní

Kromě krátkodobého OČR (9 nebo 16 kalendářních dní), existuje i další „ošetřovné“. Jedná se o dlouhodobé ošetřovné, na které může být nárok až 90 dní. Podmínky jsou ale jiné.

Na dlouhodobé ošetřovné je nárok jenom v případě, že došlo k hospitalizaci v nemocnici (alespoň 3 dny), a že následně bude nutné o nemocného pečovat alespoň 30 dní.

Dlouhodobé ošetřovné může být až 90 dní. Výpočet je stejný – i zde je nárok na 60% z redukovaného vyměřovacího základu. Na dlouhodobé ošetřovné mohou mít nárok i podnikatelé (OSVČ) nebo dohodáři (DPP a DPČ).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *