Kalkulačka důchody 2024 – další valorizace důchodů od 1. ledna 2024

Od 1. ledna 2024, se budou opět zvyšovat důchody. Další valorizace důchodů se bude týkat starobních důchodů, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích důchod. Všechny důchody by se měly zvýšit o stejnou částku. A to o 360 Kč. Průměrný důchod, by měl být 20 693 Kč (průměrný starobní důchod).
Od 1. ledna 2024, se budou opět zvyšovat důchody. Další valorizace důchodů se bude týkat starobních důchodů, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích důchod. Všechny důchody by se měly zvýšit o stejnou částku. A to o 360 Kč. Průměrný důchod, by měl být 20 693 Kč (průměrný starobní důchod).

Od 1. ledna 2024, se budou opět zvyšovat důchody. Na začátku roku 2024, se bude jednat o řádnou valorizaci (ke které dochází pravidelně každý rok). Naposledy se důchody zvyšovaly na začátku června 2023 (kdy se jednalo o mimořádnou valorizaci, kvůli vysoké inflaci).

Lednová valorizace v roce 2024, ale bude trochu jiná než obvykle. Bude se zvyšovat pouze základní složka (všichni důchodci, dostanou přidánu stejnou částku). Procentní složka důchodu, se nebude měnit.

Všechny důchody (nejenom starobní penze, ale i invalidní důchody, vdovské, vdovecké a sirotčí důchody), by se měly zvýšit o 360 Kč. Průměrný důchod, se zvýší na 20 693 Kč.

Nové podmínky pro valorizaci důchodů a předčasné důchody schváleny!

Na začátku září prezident podepsal změnu zákona o důchodech. Od 1. října 2023, začnou platit nové podmínky pro valorizace důchodů.

Při zvýšení důchodů od ledna 2024, se ale nové podmínky zatím neprojeví. Od 1. 1. 2024 se budou důchody zvyšovat o 360 Kč (stejné zvýšení pro všechny důchodce).

Od října 2023, ale platí nové a přísnější podmínky pro předčasné důchody. O předčasný důchod podle starých podmínek, je možné jen do konce září 2023.

Kalkulačka: Výpočet zvýšení důchodu od 1. ledna 2024

Zvýšení důchodů od 1. 1. 2024, se týká všech důchodců stejně. Zvyšují se starobní, invalidní, vdovské, vdovecké a sirotčí důchody. Důchod by se měl zvýšit o 360 Kč.

Pokud má někdo více důchodů (například souběh starobního důchodu a vdovského, nebo invalidního důchodu a sirotčího, nebo i jiná kombinace více důchodů), pak dostane přidáno pouze 360 Kč (zvyšuje se základní složka důchodu, na kterou je nárok pouze jednou, i když je pobíráno více důchodů).

Pro výpočet zvýšení důchodu, stačí zadat, na jak vysoký důchod jste měli/máte nárok, před koncem roku 2023 (kolik byl váš důchod poslední, červnové valorizaci).

Kalkulačka zvýšení důchodů od 1. 1. 2024
Jaký je/byl váš důchod před zvýšením

Výpočet

Lednová valorizace: Jak se budou zvyšovat důchody v roce 2024?

Pravidelná valorizace důchodů na začátku roku (od 1. ledna 2024), je stanovena zákonem (zákon číslo 155/1995 Sb., zákon o důchodovém pojištění).

Od ledna se zvyšují všechny důchody. Pravidelná valorizace, by měla zohledňovat míru inflace za předchozí období (od posledního zvýšení) a současně růst průměrné mzdy.

Poznámka: Pro zvyšování důchodů, byly schváleny nové podmínky (na konci srpna 2023, schválil senát nové podmínky pro valorizace důchodů a pro předčasné důchody). Na lednovou valorizaci v roce 2024, ale tyto nové podmínky, zatím nemají žádný přímý vliv. Projeví se až v následujících letech.

V lednu 2024, by se měla zvyšovat pouze základní složka důchodů:

  • Základní složka, je v roce 2023 stanovena na 4040 Kč
  • Je stejná pro všechny důchody a pro všechny důchodce
  • Od 1. 1. 2024, by se měla zvýšit o 360 Kč (potvrzená informace od ministerstva práce a sociálních věcí)
  • Základní složka, bude v roce 2024 pravděpodobně 4400 Kč

Procentní složka důchodu (která je vypočítána individuálně pro každého důchody, a závisí i na typu důchodu), se v roce 2024 měnit nebude. To je dáno podmínkami, stanovenými zákonem (nejedná se o žádnou novinku – pravidla platí již delší dobu).

Nezvýšení procentní složky důchodu, vyplývá z toho, kolik je míra inflace od posledního zvýšení (inflace nyní spíše stagnuje/klesá) a jak se zvýšila průměrná mzda.

Příplatek 500 Kč k důchodu za dítě (výchovné)

Od začátku roku 2023, mají důchodci nárok na příplatek k důchodu – výchovné 500 Kč na dítě. Na tento příplatek mohou mít nárok starobní důchodci, nebo v některých případech i invalidní důchodci (u samostatného vdovského, vdoveckého nebo sirotčího důchodu, na tento příplatek není nárok).

Na příplatek za vychované dítě, může mít nárok ale jenom jeden z rodičů (ten, který dítě vychovával „více“).

Na příplatku k důchodu, se v roce 2024 nic nemění. Vláda ale zvažuje, že by se do budoucna tento příplatek zase „zrušil“ (zrušení by se ale zřejmě netýkalo těch, kdo už na něj mají nárok, ale jenom nových důchodců).

Připravuje se totiž mnoho změn (důchodová reforma). Některé změny, by měly řešit právě i situace, kdy má řada žen podstatně nižší důchod, kvůli předchozí péči o dítě. Plánuje se například společný vyměřovací základ manželů, nebo jiný způsob zápočtu doby, kdy je žena na mateřské/rodičovské.

Nové podmínky pro valorizace důchodů

Na konci letních prázdnin (ve středu 23. srpna 2023), schválil i Senát změnu zákona – nové podmínky pro valorizace důchodů a změnu podmínek pro předčasné důchody. Pokud zákon podepíše i prezident, pak by změny mohly začít platit už od září 2023 (resp. některé změny začínají platit ihned, některé až později).

Nové podmínky pro valorizace důchodů, ale neznamenají žádnou velkou „tragédii“. Důchody se budou v pravidelných intervalech zvyšovat i nadále. V roce 2024 a pravděpodobně i v roce 2025, se navíc tato změna v zásadě nijak neprojeví.

Hlavní změnou, je odlišný výpočet valorizace – důchody se nově budou zvyšovat o inflaci a o jednu třetinu růstu průměrné mzdy (dříve to byla jedna polovina).

V následujících letech, se budou důchody zvyšovat o něco méně, než jak by tomu bylo, pokud by se podmínky neměnily. Změna se ale reálně projeví až po roce 2025.

Další změnou, je odlišný mechanismus mimořádné valorizace kvůli vysoké inflaci. Při vysoké inflaci (jako tomu bylo letos i v minulém roce), se už nebudou důchody valorizovat.

Ale namísto toho, bude od června daného roku, vznikat nárok na mimořádný příplatek k důchodu. Ten by měl odrážet míru inflace, a vycházel by ze zvýšení průměrného důchodu (výpočet by byl podobný, jako výpočet mimořádné valorizace letos v červnu).

Změna podmínek pro předčasné důchody – platí od 1. října 2023

Další velkou změnou, která byla schválena na začátku září 2023 (a začíná platit od 1. 10. 2023), jsou nové podmínky pro předčasné důchody. Dochází k podstatnému zpřísnění podmínek:

  • Předčasné důchody budu nižší (při výpočtu se bude krátit důchod o 1,5% za každých 90 dní předčasnosti)
  • Na předčasný důchod, bude nárok maximálně 3 roky před řádným termínem pro odchod do důchodu
  • Pro nárok na předčasný důchod, bude nutné „odpracovat“ 40 roků (včetně náhradní doby důchodového pojištění)
  • Předčasné důchody se nebudou valorizovat (do doby, než bude dosaženo řádného důchodového věku)

Důchodová reforma v roce 2024

Nové podmínky pro výpočet valorizace a pro předčasné důchody, ale rozhodně nejsou jediné změny, které se plánují u důchodů.

Vláda nyní finišuje s přípravou důchodové reformy. Ta by měla být představena na podzim 2023. Změn bude hodně, a ne všechny budou jenom „pozitivní“.

Plánuje se postupné zvyšování věku, pro odchod do důchodu. Nebude to už v 65 letech, ale později.

Podle předběžných odhadů, by ročníky narozené v roce 1970, odcházely do důchodu až v 65 letech a 7 měsících. Dá se očekávat, že ročníky narozené v roce 1980, už půjdou do důchodu nejdříve někdy v 66 letech. A současní třicátníci, budou muset počítat s odchodem do důchodu až někdy v 67 letech nebo i později.

Bude se měnit i výpočet důchodů. Výpočet by se měl postupně snižovat (až do roku 2036), takže důchody budou o něco málo nižší, než podle aktuálních pravidel.

A má se měnit i mnoho dalších věcí. Většina změn, už sice byla v nějaké formě prezentována na veřejnosti, ale finální podoba zatím není zcela jasná.

Vláda by chtěla celou důchodovou reformu představit v září 2023. Následně se o ní bude dále jednat. Změny by zřejmě nezačaly platit dříve, než od začátku roku 2025.

2 comments

  1. duckodova reforma nebo prijeti ci neprifeti eura nebo korespondecni voby jsou tak vazne veci ze onich muzou rozhodnout jen lidi v referendu jen tak se muze spravedlive o techto vecech rozhodnout utom nemuzou rozhodovat tito vladnouci podvodnici lteri nemaji duveru lidi jeste jednou duveru lidi tihle se dostali k moci podvodem dnes to vi prave vetsina lidi kteri neveri temto podvodnikum to nrjsou zadni odbornici ti nicemu nerozumi od premiera pocinaje jeto nejhorsi vlada vlada naprostejch hlupaku musim to rict ze komunisti proti nim proti temhle hlipakum byli frajeri toje proste pravda jedinou spravnou vec kterou muzou udelat je ze co nejdriv odejdou jen tak si muzou jeste zachovat malinkou nadeji do pristich dnu

    1. Pan Miroslav Janouch napsal pravdu pravdoucí. Kéž byby takových lidí po vzoru pana M.Janoucha byla plná celá naše republika. Z.D.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *