Nová dotace na rekonstrukci a zateplení – oprav dům po „babičce“ (nejenom) a dostaneš 1 milión

Na rekonstrukci nebo zateplení jakéhokoliv rodinného domu postaveného před rokem 2013 (nejenom toho „po babičce), je nově možné dostat až 1 milión korun od státu (s bonusy až 1,2 miliónu). Stát vám dá 100% peněz předem. Peníze ale musí být použity na „zelená“ opatření a snížení energetické náročnosti.
Na rekonstrukci nebo zateplení jakéhokoliv rodinného domu postaveného před rokem 2013 (nejenom toho „po babičce), je nově možné dostat až 1 milión korun od státu (s bonusy až 1,2 miliónu). Stát vám dá 100% peněz předem. Peníze ale musí být použity na „zelená“ opatření a snížení energetické náročnosti.

Ministerstvo životního prostředí, spustilo novou dotaci – program „Oprav dům po babičce“. Na rekonstrukci a zateplení (obecně na nižší energetickou náročnost domu a „zelená“ opatření), je možné získat až 1 milión korun (s bonusy dokonce až 1,2 miliónu korun).

Peníze na rekonstrukci je možné dostat i předem (můžete dostat 100% předem). Dotace se proplácí dokonce i zpětně – týká se i dokončených rekonstrukcí zpětně od roku 2021. A na zbytek výdajů by mělo být možné získat výhodný úvěr (i bez zástavy nemovitosti, s garantovaným úrokem).

Nová dotace „Oprav dům po babičce“, ale má některé poměrně přísné podmínky, takže se nehodí pro každou nemovitost a pro každou rekonstrukci.

Nová dotace se bude týkat jen starších domů (postavených před rokem 2013), žádat může jen majitel, a v domě musí 10 roků bydlet (mít v něm trvalé bydliště).

Nová dotace až 1 milión korun na rekonstrukce a zateplení

Nová dotace „Oprav dům po babičce“ je určena pro ty, kdo se chystají provádět rekonstrukci rodinného domu (nebo případně i chaty nebo chalupy).

Od státu je možné dostat až 1 milión korun (k tomu jsou i bonusy za „špatnou“ lokalitu nebo za děti – dohromady s bonusy to může být až 1,2 miliónu korun).

Dotaci je možné čerpat na starší domy (domy postavené před rokem 2013). Může to být nejenom klasický rodinný dům (a nemusí být jen po „babičce“ – může to být i rodinný domek po „dědečkovi“, nebo jakýkoliv jiný rodinný dům).

Podmínkou dotace je být vlastníkem domu (nemovitosti). Jestli je to zděděný dům („po babičce“), nebo klasicky koupená nemovitost, nehraje žádnou roli (název programu je trochu zavádějící). Pokud má babička v domě stále ještě věcné břemeno, pak to také ničemu nevadí (o dotaci žádá majitel domu).

Dotace se dá použít i na rekonstrukci chaty nebo chalupy. Zde ale pozor, že výsledkem rekonstrukce musí být dům splňující všechna kritéria pro trvalé bydlení.

Jednou z podmínek nové dotace je i to, že ze příjemce peněz od státu, musí v domě následně 10 roků bydlet (resp. mít v něm trvalé bydliště). Pokud by došlo k prodeji nemovitosti před uplynutím 10 roků, pak může být požadováno vrácení celé dotace (nebo její části).

Peníze jsou určeny například na zateplení, výměnu oken, na pořízení solárních článků, tepelné čerpadlo, apod. Peníze jsou tedy primárně určeny na „zelená opatření“. Nedá se z nich platit nová kuchyň nebo rozvody vody, nebo jiné věci, které se obvykle řeší během rekonstrukce.

Žádost o dotaci od září 2023, peníze ale až od ledna 2024

O dotaci z programu „Oprav dům po babičce“, bude možné žádat už od září 2023. Na dotace má stát připraveno až 50 miliard korun (zahrnuje i dotace z programu Nová zelená úsporám – většina finančních prostředků je od EU).

Dotace se začnou vyplácet až od začátku příštího roku (peníze dostanete nejdříve od 1. ledna 2024).

Dotační program by měl být dlouhodobý. Například bonus za dítě (50 000 Kč), bude možné dostat i zpětně (i na dítě narozené až po dokončení rekonstrukce), až do roku 2030.

Jaké jsou podmínky pro získání dotace 1 milión korun na rekonstrukci

  • Musí se jednat o rodinný dům postavený před rokem 2013
  • Dotaci může žádat fyzická osoby, majitel nemovitosti
  • Příjemce dotace musí mít po rekonstrukci v domě 10 roků trvalé bydliště
  • Maximální částka je 1 milión korun (s bonusy až 1,2 miliónu korun)
  • Je vyžadována spoluúčast – třetinu až polovinu uznatelných nákladů platí majitel nemovitosti
  • Opravená nemovitost musí mít nově alespoň energetickou třídu B
  • Během rekonstrukce musí být splněny přísné podmínky (například částečné použití suti, specifické požadavky na projekt, apod.)
  • Dotaci nelze čerpat, pokud již na dům byla poskytnuta dotace z programu Nová zelená úsporám

Podrobné podmínky poskytnutí dotace „Oprav dům po babičce“ je možné najít zde. Odpovědi na nejčastější dotazy k podmínkám jsou zde.

Na co je možné použít 1 milión od státu?

Dotace z programu „Oprav dům po babičce“ je možné použít například na fotovoltaiku (solární panely a vše co s tím souvisí), na výměnu starého kotle, na wallbox pro nabíjení e-auta, na zateplení, apod.

Podmínkou je spoluúčast ve výši 30 – 50%. Tj. pro maximální výši dotace, musí být do zateplení (a dalších úprav) investovány až 2 milióny korun. Což je ale u většiny rekonstrukcí poměrně nereálná částka (dát dva milióny jenom do „zelených“ úprav je poměrně hodně; reálná výše dotace tak zřejmě bude u většiny žadatelů nižší).

Výhodou této dotace je mimo jiné i to, že se vyplácí předem (zálohově). Předem je možné dostat až 100% peněz. Nebo že možné žádat i o proplacení úprav, provedených již od roku 2021 (tedy zpětně).

Zvýhodněné úvěry na rekonstrukce a zateplení

Společně s novým programem, se ministerstvo snaží dojednat i zvýhodněné úvěry (ze kterých by mělo být možné financovat zbytek výdajů spojených s rekonstrukcí a se zateplením). Tyto úvěry by měly poskytovat běžné stavební spořitelny.

Zvýhodněné úvěry, by měly mít garantovaný úrok po celou dobu splácení. Poskytnutí úvěru by nemělo být podmíněno zástavou nemovitosti.

O přesných podmínkách pro poskytování těchto úvěrů, se ale zatím stále jedná. Nové úvěry na rekonstrukci bydlení, tak zřejmě budou k dispozici až od ledna 2024.

4 comments

  1. Dobrý den, splňujeme parametry pro poskytnutí dotace (oprav dům po babičce), ale vše je velmi složité, existuje nějaký seznam firem, kteří nám toto dovedou vyřídit a prostředkovat „na klíč“?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *